diumenge, 7 de desembre del 2008

L'ordinador com a eina


Es tracta de la metàfora de caixes.
I és que diem l'ordinador com a eina, ja que, a les escoles, a casa,... habitualment l'ús que en fem de l'ordinador és per a treballar, per a estudiar, bàsicament per aprendre.

I és que són tants els serveis que ens ofereix:
- Ens permt fer mapes conceptuals, resums, esquemes... d'apunts que hem obtingut de classe.
- Ens permet connectar-nos a internet i buscar informació sobre un tema que ens interessa, que ens preocupa, que hem de fer un treball...

Cal dir que a més, en permet mitjançant programes, l'elaboració d'activitats educatives perquè puguin realitzar els més petits.

També ens permet comunica-nos amb algu que no veiem perquè està molt lluny...

Bé, els serveis són tan amplis els que ens pot oferir aquesta "caixa d'eines" i a la vegada interessants, necessàris...

I és que és una gran eina, que ens facilita de bon tros la feina!

Saps què és la blocosfera?

La blocosfera, es pot definir com el fenòmen que estem vivint en l'actualitat.
Es tracta de l'augment que estem vivint dia a dia, de la creació de blogs i per tant, del fenomen que es produeix a la xarxa, la blocosfera.

I és que, la creació i l'ús dels blocs és senzilla i porta un munt d'avantatges:

Poder comunicar-se amb altres blocaires, que són els usuaris o propietaris dels blocs, tot compartint experiències, recursos,...
més, hi ha la possibilitat de poder posar informació a la xarxa i dir la opinió.

I és que aquest fenomen és tan gran, que fins i tot a portat a la creació de blocs entre persones que comparteixen una professió, una afició, a les escoles...

Imagineu-vos!

Un exemple de bloc, doncs, seria aquest en el qual ara mateix esteu llegint.

I pel que fa a la blocosfera, per tenir-ne una idea, aquí poder observar aquest vídeo que està farcit d'exemples!

Et sona la Viquipèdia?



Aquest és un vídeo per introduir què és la Viquipèdia.

Per començar, cal dir que és una pàgina web en que es pot definir com a una enciclopèdia virtual.

El seu funcionament es basa en:
- Crear informació sobre conceptes nous o que ningú havia entrat abans a la base de dades de la viquipèdia.
- Editar informació que ja hi apareixia. L'usuari pot ampliar o reduir la informació sobre un concepte determinat.
-Enllaçar informacions relacionades.
Finalment, l'usuari pot:
- Eliminar informació que ha penjat un altre usuari, que sigui errònia o confusa.

Es pot dir, doncs que es tracta de la pàgina perfecte a l'hora d'adquir informació pel pròi interès o bé, per adquirir-ne per a l'elaboració d'un treball!!

firefox, finestres farcides d'informació!

Sembla mentida, però sí, mitjançant aquesta assignatura he descobert el Firefox!
Un navegador d'internet que permet la revisió ortogràfica dels textos que redactem a una entrada d'un bloc, un fòrum, un document en línia...

I és que és una eina útil i a més fàcil d'obtenir, ja que només ens cal:
-Descarregar i instal·lar Firefox
-Instal·lar l'extenció
-Reiniciar (tancar i tornar a obrir, cal dir que es fa de forma automàtica- ) el navegador

Finalment, doncs dir que un cop instal·lada l'extensió ja la podrem utilitzar. Així doncs, podrem observar que si escrivim incorrectament una paraula quedarà subratllada en vermell.
Per informar-nos, fem clic amb el botó dret el sistema ens mostrarà les alternatives.

Heu sentit a parlar de l'xtec?

És una pàgina web que es defineix com la Xarxa Telemàtica de Educativa de Catalunya perquè com tot seguit es podrà veure, està relacionada amb el món educatiu.

Per començar es pot dir que aquest web, l'elabora el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya,depèn d'aquest Departament i de la demanda que hi hagi de visitants i està a l'accés de tothom que la vulgui visitar.

Cal saber que per donar-se d'alta només es tracta d'inscriure's al correu, i així podrà opinar al fòrum, rebre i enviar emails.


Està adreçada als mestres, educadors, mares i pares ja que hi ha posada tot tipus d'informació que té a veure amb la formació i educació dels nens, nenes i també de l'ensenyament per a adults. Les escoles privades no hi tenen accés, només les públiques ja que són les que estàn subvencionades exclusivament per la Generalitat.

Podem obsrvar que està estructurada per:
-l'inici: la presentació de la web, hi han enllaços que formen la pàgina, notícies d'interès, recomanacions...
-l'agenda: hi ha informació relacionada amb l'educació ordenada per mesos, i hi ha trobades, conferències, convocatòries,lliurament de premis,cursos...
-el correu: només hi té accés aquell que s'ha inscrit com a usuari, i disposa d'una contrasenya.
-el fòrum:secció on els usuaris inscrits poden opinar sobre diferents temes, com ara els estudis, àrees temàtiques, experiències...de manera que entra en interacció amb altres usuaris.
-el mapa:(mapa del web) esquema sobre l'xtec.cat, ja que breument hi ha tot allò que hi podem trobar en aquest web, els enllaços i serveis que ofereix.
-l'atenció a l'usuari/ària:informació que està adreçada, com bé diu, a l'usuari, aquell qui fa servir aquest web, tot ofereint una sèrie de serveis com ara, suport i manteniment (sau), gestió usuaris, gestió acadèmica, informació tècnica, guies i antivirus.
- per contactar: és un servei que ofereix a l'usuari perquè aquest pugui comunicar-se amb la web mitjançant un correu electrònic.

Cal dir que a més té recursos i apartats com ara les notícies, recomanacions...

També, l'xtec ofereix a més cursos dirigits a alumnes, a mestres i adults per realitzar.

I finalment cal dir, que a la pàgina web, hi participen portals educatius de la generalitat com ara l'edu365.cat que també és un recurs per trobar activitats dirigides als alumnes, i a més a més l'xtec ofereix l'xtec media, un espai audiovisual amb l'objectiu de donar suport al professorat.


Així doncs, només clicant a l'enllaç, podreu endinssar-vos al gran i interessant món de l'xtec!


Si a més, esteu interessats en visitar el nostre blogspot, on consta el treball elaborat per la proposta didàctica realitzada a classe pel grup 6, el meu i de les meves companyes, només cal que prémeu el següent enllaç:
http://http://xtec-grup7.blogspot.com/

dimarts, 18 de novembre del 2008

Aprendre amb Jclic i Jclic author!!

Per començar, es tracta d'uns programes que és necessària la connexió a internet la primera vegada que es fan servir, ja que es necessita la descàrrega d'uns fitxers per a la seva utilització i s'activen les seves aplicacions.
Un cop baxats, per les següents utilitzacions ja no cal la seva connexió , ja que els programes queden guardats a l'escriptori de l'ordinador.

Seguidament, cal parlar de la zonaClic i és que es tracta d'un servei que dóna el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de donar difusió i suport a l'ús d'aquests recursos i oferir un espai de cooperació obert a la participació de tots els educadors/es que vulguin compartir els materials didàctics creats amb el programa.

A dins d'aquesta zonaClicc hi trobem el Jclic,un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives.
I és que es tracta d'un bon material de gran ús pel que fa als mestres i educadors d'infants, perquè algunes de les activitats que permet realitzar són:

- Jocs de memòria
- Activitats d'exploració, identificació i informació, que parteixen d'un únic conjunt d'informació.
- Els puzles (gràfica, textual, sonora..)
- Les activitats de resposta escrita que es resolen escrivint un text.
- Activitats de text que s'ha de completar, entendre, corregir o ordenar.
- Sopes de lletres i crucigrames.



LLavors, pel que fa a el Jclic author, és un programa que permet crear i modificar projectes del Jclic, i la seva publicació de les activitats dins d'una pàgina web o la creació d'instal·ladors de projectes.


Així que, si esteu interessats i els voleu provar només cal que prémeu aquest enllaç per descargar-vos-els a l'instant!


Tot seguit, i ja per acabar aquí teiu un vídeo on mostra com es crea un jclic que contingui una activitat de puzle:

dijous, 30 d’octubre del 2008

Compartint documents

Es tracta de Google docs, és a dir, els documents en línia que ofereix google.

I és que, és una aplicació que ofereix per crear documents, presentacions, formularis i fulls de càlcul amb la possibilitat d'editar-los, compartir amb altres companys, amics... i publicar-los.

Cal dir, doncs, que la seva creació, edició, publicació... es fa on-line, és a dir, que al moment de modificar el document, aquell que el comparteixi té la possibilitat de poder veure aquesta modificació al moment.

Així doncs, és un mètode de treball molt útil a l'hora de fer un projecte en grup, ja que facilita la distribució de la feina, la revisió dels punts fets pels membres del grup i a més a més, la possibilitat de donar consells, opinió i punts de vista, de les parts fetes, per millorar el treball, mitjançant les etiquetes a través del correu electrònic.

A més, es poden utilitzar altres documents que tinguem guardats a l'ordinador fets com ara presentacions de power point, documents amb excel... i també els podem modificar, publicar i compartir!

Finalment, només queda per dir que per utilitzar el Google docs, tant sols es necessita tenir un correu electrònic i una contrassenya, per crear el teu compte i poder utilitzar-lo.
Així que prém l'enllaç i entra! T'hi animes?

Aquí deixo un vídeo que he trobat molt interessant d'un senyor que es diu Frank García, i explica la utilització d'aquest programa mitjançant un exemple, espero que us agradi i us sigui d'ajuda:

Vols compartir pàgines web?

Doncs si la resposta és sí, només es tracta d'anar al google i cercar pels llocs web.

I és que google, ofereix la possibilitat de crear una pàgina web a aquell que vulgui per escriure tot allò que desitgi, editar-lo i també poder compartir-lo amb totes aquelles persones que vulgui!

Aquesta pàgina on s'hi poden escriure resums, redaccions,...s'hi poden crear enllaços!

Aquí hi ha un exemple!

Exercici de carpeta web

Enllaç de l'esquema NTAE




Exercici JClic

dimarts, 21 d’octubre del 2008

Les pissarres digitals

M'ha cridat l'atenció el nom de pissarra digital, així doncs que m'he endinssat a buscar informació per saber què és i per a que serveix una pissarra digital.

Aquí, doncs, deixo una fotografia d'una classe d'informàtica on el professor fa servir una pissarra digital per ensenyar als alumnes el que vol que aprenguin.



Es tracta d'un sistema tecnològic foremat per un ordinador i un videoprojector, que permet projectar continguts digitals en un format idoni per a la visualització en grup. Es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador: rateta, teclat...

Les pissarres digitals també poden ser interactives, és a dir, parlem, també, d'u sistema tecnològic format per un ordinador, però a més, per un videoprojector i un dispositiu de control de punter, que permet projectar en una superfícies interactiva continguts digitals.
Cal dir, que es pot interactiuar directament sobre la superfícies de projecció.

Aquestes pissarres, doncs, des del meu punt de vista trobo que són molt interessants pel fet de poder mostrar, explicar i fer entendre de manera visual allò que un professor vol que aprenguin els seus alumnes.

Ja per acabar, he trobat aquest video que penso que pot ser interessant ja que surt un professor explicant com s'utilitza la pissarra digital!!






dijous, 9 d’octubre del 2008

Tot allò que vols saber està a les teves mans!


Es tracta de la Viquipèdia, una enciclopèdia lliure que està a l'avast de tothom i actualment, està treballant amb més de 134743 articles relacionats amb tots els àmbits: ciència, art, història, lletres... i és que, aquest portal va començar a posar-se en marxa el 16 de març de 2001.




La Viquipèdia és un espai, en que un es pot registrar i penjar tota aquella informació que vulgui en línea, perquè pugui ser visistada i d'interès per a totes aquelles persones que accedeixin a la web.


És molt interessant, ja que és una pàgina ideal per a tots als estudiants, a l'hora de buscar informació per algun treball de l'escola, per aprendre i investigar sobre tot allò que l'alumne estigui interessat per una matèria determinada,...
Però no només està dirigida per als estudiants, sinó com ja he comentat anteriorment, està a les mans de tothom que vulgui entrar, ja que hi han portals temàtics, notícies d'actualitat, curiositats... Sí, hi ha de tot!!

A més, la Viquipèdia està en tots els idiomes!

Premeu aquí i anireu directament a la VIQUIPÈDIA perqué li pogueu donar un cop d'ull.
Espero que us interessi!!

dilluns, 29 de setembre del 2008

Què és Hipermèdia?


Hipermèdia= Multimèdia + Interactivitat

Multimèdia: quan un document està format per moltes imatges, vídeos, audio... i per això es diu que ha de contenir moltes mèdies.

Si vols més informació, vés a la viquipèdia:

Interactivitat: un document o un sistema és interactiu quan és capaç de respondre les demandes/necessitats de l'usuari.


Les entrades del meu blog!!

Les entrades han de referir-se, entre d'altres, als aspectes següents:
  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge